toolsВарианти тревни площи

За да получите исканата от Вас тревна площ, необходимо е да подберете правилната смеска за трева (комбинация от семена), примерно английски райграс или власатка. Има подходяща комбинация от семена за абсолютно всеки вид морава. А те е възможно да са декоративни, обществени, спортни или пък разнообразни ландшафтни местности.

Напояване на поляните

Тревните площи могат да са поливани и на ръка – с маркуч и воден пистолет, също и автоматично – с разпръсквачи. В случай, че се полива през деня, малка част от водата се изпарява, без да е използвана. Поради тази причина все по-често навлизат по-интелигентни, резултатни и спестявайки водни с-ми. Наистина широко разпространени са изскачащите пръскащи глави. Съставянето на такава система за поливане Ви дава спокойствие години напред, даваьо Ви възможност удобно да напоявате моравата с натискане на 1 бутон или с телефон за поливане.

Торене на тревните площи

С окосяването се вземат част от хранителните съставки на моравата. Всичко това може да се компенсира благодарение на наторяване. Желателно е да се прави през пролетта и есента, всичко зависи от нивото на натоварване на тревата, също и от вида наторяващ продукт, който сте използвали. На пазара много повече се предлагат гранулирана тор с дългосрочна функция – издържаща няколко месеца.

Ъгли на морава

За окрайчване на ливадата, изключително комфортен уред е ножица с акумулаторна батерия с дълги дръжки.

Реновиране на ливади

Когато идва пролетта и ливадата се раззелени, на места могат да останат кафяви елементи. Те се фиксират чрез подрязване с ръчен уред (например права лопата). Срязаното кътче може спокойно да се попълни с тревен чим. Още един вариант е малко след отстраняване на сухите тревни площи, да се разрохка почвата и да се сложат напълно нови семенца.

Методика на косене

Абсолютно всеки път като подрязвате, е наложително да разменяте режещата посока. Или винаги ще натискате стъбълцето в една страна, това може да доведе до значително по-лесно сплъстяване на тревните площи. В случай, че стандартно подрязвате надясно, променяйте с подкосяване наляво. Често е нужно и по напречно, ако променяте посоките.

Натиснете тук: машина за плочки

Важни съвети за прекрасна ливада