news

Новината е комуникацията на конкретна информация за настоящи сензации, като се представя от печат, електронна медия, интернет или от уста на уста между коментиращи.

Думата на английски “news” (новини), е учредена през 14-ти век, от употребата на множественото число на термина “new” (нов). Малко преди да бъдат измислени печатните издания в началото на седемнадесети век, са се ползвали официалните бюлетини и правителствени постановления.

Първата документирана употреба на организирана доставна услуга за разпространение на хартиени документи, е в Египет, където фараоните използват доставчици за разпространяване на техните собствени постановления на територията на държавата ( 2400 г. пр.н.е.) . Тази практика почти сигурно ще разполага с основи в значително древната практика на устни съобщения и би могло да е била създадена над дадената вече създадена инфраструктура.

В Древен Рим обявите в държавата или пък бюлетините за новини са направени публично достояние от Юлий Цезар . А те са изписвани върху камък или метал и са поставени на обществени места.

В Китай правителството ползва бюлетини наименовани “типао”, популяризирани сред служителите в съда по време на късната династия Хан (втори и трети век след Христа). Между 713 и 734 г. китайската династия Тан е писала бюлетините на съда ръчно на коприна и се е четял от служителите в правителството. През далечната 1582 г. по време на късната династия Минг в Пекин са разпространени 1-те частни листовки.

В днешно време вариантите за популяризиране на новини са повече, като най-масовия е през глобалната мрежа в новинарските медии и социалните мрежи.

Вижте сайта ни: http://www.manager.bg/best/общество

Кратка история на новините