car parts

Всеки горд собственик на първи лек автомобил е стъпил пред въпроса какво реално двигателно масло да избере. В конкретния момент може да разчита на различни източници за напътствие – автосервизи, приятели, интернет и също така пренебрегваните, а и в доста случаи загубени ръководства за стопанисване на Колата. Ще Ви предоставим нужните наставления, понеже коректния избор е доста важен за правилната работа и безпроблемен и дълъг живот на автомобилния двигател.

Какво точно е вискозитет на моторното масло? Безсъмнено това е показател за наситеността на маслото. В зимата е по-добре да карате с по-ниско вискозитетен лубрикант, осигуряващо по-удобен старт на автомобилния двигател, понеже ще се отнеме минимална сила от автомобилния двигател поради по-малката съпротива при движещите се части. По-гъстите моторни масла са надеждни за по-високи натоварвания и температури. 

Какво значат буквите и числата на различните моторни масла? 1-то число сочи студеният вискозитет на маслото, а следващото число вискозитетът при големи температури. Буквата W, която ги разделя идва от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език). 

Какво е различието м/у синтетични и минерални моторни масла? Минералните моторни масла са основни, добити в преработката на петрол в сурово състояние. Използват се главно на стари коли, на които двигателите са силно амортизирани. Синтетичните моторни масла са модернизирани базови с добавки (дисперсивни агенти, детергенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-издържлив на завишени градуси, защитават по-ефикасно мотора на леката кола, имат по-ниска летливост и по-бавно се окисляват. Има и полусинтетични масла, като са компромисен вариант между главните. 

Но как да познаем оригинално моторно масло от подправеното? За жалост, автомобилният пазар е претъпкан от имитиращи изделия с несигурен произход, като може да увредят здравето и работните показатели на вашата кола. Сложно ще бъде на обикновен потребител да направи разлика, но има няколко фактора, които е нужно да събудят. Главният е цената на маслото. Дори и да е с намаление, сумата не би трябвало да е твърде ниска в сравнение с други оферти на пазара. Същевременно преглеждайте и отзивите за магазина, който я продава. 

Каква марка моторна масло да си купим? Вземете моторно масло първо според препоръките на производителя, а например спомагателен елемент можете спокойно да добавите и препоръките от различни водачи, които имат създадени преки впечатления от употребата. 

За повече информация: магазин за авточасти

Полезни въпроси при подбора на моторно масло