team buildingВеликолепните постижения от работата на всяка една работна група са в пряка корелация от личните реализации на абсолютно всеки един от участващите в групата. За да се създаде хубава среда за работа и да се подобри времето, което е необходимо за реализирането на всяка една задача е нужно всяко звено от работната мрежа да работят синхронизирано. Докато има неразбирателство, личностни разногласия, подигравки и желание за доказване, работната среда се превръща в напрегната и не особено резултатна. Главната мисия на тийм билдинга е да изглади тези търкания, да подобри приятелствата измежду отделните персони в групата, да създаде начини за опознаване и откриване на силните и слабите страни на всеки . Настоящата идея, резултат от проучване и анализи на екип психолози е много актуална.

Разнообразните опции предлагани от експертите по тийм билдинг включващи отделни дейности, инициативи и мероприятия целящи създаването на атмосфера за да може да се подобрят взаимоотношенията в колектива. Доста хора не намират потребността от външно участие за оптимизирането на средата на работа, мислейки, че това са излишни средства, прахосване на време и разсипничество. Ако една група не е сплотена и най-правилната стилмулация, заплащане и поощряване чрез бонуси не биха дали търсените резултати, защото недостига или липсата на единност е главен елемент за всеки един хубав екип.

1-вата стъпка до построяването на силен екип е намирането на консултант по тиймбилдинг, като анализира ситуацията, да открие основните причини за сблъсъците и да намери най-доброто решение за оптимизирането на дейността на работа. Забавленията от приключенски характер поставят участниците в непредвидени обстоятелства, изискващи моментни решения, бързо мислене и приключенски подход. Нуждата от сътрудничество и комуникация в отделните етапи от приключението, дава възможност за изпъкване на водаческите умения и хубавите страни на различните личности. Един добър управител може да потърси съдействие, ако установи работно напрежение и недоволство в неговите подчинени, защото малките детайли обикновено допринасят до най-значителните вреди за всеки работен колектив.

Наличието на голям колектив нормално значи и по-големи усложнения, тъй като сплотяването на огромна група е адски труден процес. Личностните стълкновения принуждават спешна реакция, тъй като индивидуалните свади може да разрушат спокойствието и на другите и да предизвикат разделянето на лагери и воюващи групички. Поощтрението и от страна на участниците ще облекчи тази нелека и отговорна задача. С обединени усилия всеки един колектив ще е възможно да направи полезна и истинска среда за работа и да постига хубави постижения.

Вижте още: http://newevent.bg/new/149/seminar

Учредете група с тийм билдинг